Българска банка за развитие Българска банка за развитие

Търси
Кандидатствай за кредит

Eлен Георгиев: МФИ ДЖОБС подпомага стартиращи фирми без да влиза в капитала им

Микрофинансираща институция ДЖОБС подпомага стартиращи предприятия без да влиза в капитала им. Дъщерното дружество на Българска банка за развитие отпуска финансиране до 25 000 евро на стартъп компании, като активно участва в изработването на бизнес плана и определянето на бъдещите парични потоци. Това каза заместник-изпълнителният директор на финансовата институция Елен Георгиев по време на международна конференция на тема „Политическа подкрепа за стартиращите предприятия и младите предприемачи”. Единственото изискване към новите компании е да имат 10% самоучастие.

„Най-големият риск, който експертите на Микрофинансираща институция ДЖОБС преценяват, не е за самия бизнес проект. Ние оценяваме риска на субекта и дали знанията и уменията, които има ще му помогнат да развие идеята си. МФИ ДЖОБС има десетки добри примери за бизнес, развит от нулата“, допълни още Елен Георгиев.

Стартиращите компании могат да избират цената на кредита. При фиксиран лихвен процент заемите са с лихва от 7 до 9.25 на сто, а при променлив лихвен процент варират от 6.75% до 9.25% плюс 3-месечен Euribor/Sofibor.

В еднодневната дискусия за възможностите, нуждите и шансовете за младите предприемачи в Югоизточна Европа участие взеха представители на България, Румъния, Сърбия, Молдова, Македония, Босна и Херцеговина, Албания, Черна Гора, Косово. По време на конференцията бяха представени и различни програми и частно стимулиране на стартиращите предприятия и младите предприемачи, които се използват в Германия.

 

Назад
Други